Уважаеми представители на AstraZeneca, нека съм пределно ясен, нямаме нужда от

...
Уважаеми представители на AstraZeneca, нека съм пределно ясен, нямаме нужда от
Коментари Харесай

Ангелов към AstraZeneca: Нямаме нужда от учтивост, имаме нужда от ваксини |

" Уважаеми представители на AstraZeneca, дано съм пределно явен, нямаме потребност от вежливост, имаме потребност от ваксини. Настояваме да се съблюдават ангажиментите ", съобщи при започване на брифинга на здравните управляващи министър Костадин Ангелов в прочувствен коментар за липсващите дози ваксини, които трябваше да бъдат доставени от компанията.

Той заяви и няколко обстоятелството за контрактуваните и получени количества:

На 22 февруари са били доставени 117 хиляди дози, което е с 333 хиляди дози по-малко от поетия ангажимент. На 15 февруари, министерството е било осведомено, че до края на февруари страната ще получи два транша от 87 000 и 54 000 дози.

" Оказва се, че освен тези доставки няма да бъдат направени, AstraZeneca няма да извърши и доставка на 142 437  дози. Вчера с изненада научаваме, че вероятно ще ни бъдат доставени 52 800 дози на 1 март. Не ми се желае да ви срещам с повече обстоятелства, само че от 3 дни водим диалози с компанията. В рамките на два дни чакаме реакция и взимане на решение, само че сме очевидци на цялостна липса на действеност ", разяснява Костадин Ангелов.

За февруари чакахме 451 832 дози от тази ваксина, може би ще дойдат 170 400, а количествата до края на август са над 4,5 млн. по контракт. Намалените дози са 40% от количеството, което договорихме, добави той.

Временно ще бъдат прекратени зелените коридори в множеството имунизационни центрове. В момента, в който дойдат обещаните от AstraZeneca 52 800 дози, 50% от тях ще бъдат разпределени към персоналните лекари, сподели още здравният министър.

Здравният министър акцентира, че има наклонност на увеличение на случаите през последните три дни, както и наклонност за увеличение на имунизираните. За последните 24 часа те са над 20 000. " Надбягваме се вируса, да забележим кой ще финишира пръв ", заключи той.

Къде сме по заболяемост

Няма коренна смяна в позицията на България на 14-дневна база. Вътре в страната има преливане на области в алената зона, заяви основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. 19 са районите в алена зона, 7 в оранжева, 2 в жълта. Традиционно най-висока е заболяемостта в Кюстендил - 446 на 100 000, най-ниска е в Търговище - 26 на 100 000. Други сериозни точки са Перник, София област, Враца, Плевен, регистрира Кунчев. По думите му позитивното е, че към този момент смъртността се задържа в плато.

Експоненциално повишаване на случаите

216 на 100 000 е 7-дневната заболяемост, заяви проф. Венцислав Мутафчийски и добави, че през последните 3 дни има признаци на експоненциално повишаване. С 26% е нарастването от предишния четвъртък, акцентира той. 

Смъртността се бележи спад със 7%. 47% е заетостта на леглата за приблизително тежки и тежки случаи, 51% е заетостта на интензивните кревати, означи още шефът на НОЩ ген. Мутафчийски.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР